LIDIA ANDREI MORARU, ÎNVĂŢĂTOARE EMERITĂ

LUMINOASĂ , CALEA VIEŢII EI…

Studentă la Şcoala pedagogică din Orhei 1950: Lidia Andrei Moraru (rândul de jos, a treia din dreapta)

Lidia cu soţul ei, Valeriu Ion Moraru

Lidia Andrei Moraru cu copiii şi nepoţii

La Şcoala medie Jevreni a devenit demult o frumoasă tradiţie petrecerea solemnă a pedagogilor la odihna binemeritată. De data aceasta sărbătoarea a fost dedicată Lidiei Andreevna MORARU, învăţătoare emerită din RSS Moldovenească, care de 35 de ani activează pe tărâmul pedagogic.

Învăţătoare la clasele primare, unul dintre cei mai stimaţi oameni din colectiv, Lidia Andreevna posedă la perfecţie acel”ceva”, care adună copilaşii ciucure în jurul dumneaei, îi mobilizează la carte, la activităţi extraşcolare, acel” ceva”, care poartă numele de măestrie pedagogică. În procesul muncii, dumneaei a ştiut să folosească de fiecare dată elemente, procedee şi metode noi, care-i surprind plăcut şi pe cei mici şi pe cei mari.

Spre deosebire de alte manifestări de acest fel, serata a fost organizată şi condusă de către membrii societăţii binevole de luptă pentru trezie, din care face parte absolut întregul colectiv al şcolii.

Cu această ocazie a fost pregătit din timp un scenariu, ţinându-se cont de tradiţiile societăţii; s-au îngrijit desigur şi de o masă bogată cu bucate gustoase şi băuturi răcoritoare; a fost invitată  orchestra de instrumente populare a Casei de cultură. În sală au fost prezenţi: secretarul responsabil al societăţii binevole raionale de luptă pentru trezie V.M. Moraru, şefa secţiei raionale de cultură P.V. Munteanu şi alţi oaspeţi de onoare.

Cuvântul a fost oferit foştilor elevi ai Lidiei Andreevna: ingineri, agronomi, constructori, învăţători, muzicanţi, bucătari, bibliotecari. Toţi ei au adresat bunei învăţătoare cuvinte calde de mulţămire şi felicitare.

În încheiere a vorbit preşedintele colhozului” M.V.Frunze” O.C.Brăguţă:

Nu găsesc acele cuvinte potrivite, frumoase, pe care le meritaţi Dumneavoastră Lidia Andreevna.Ca părinte, cât şi în numele cârmuirii colhozului, Vă mulţămesc pentru munca depusă în opera de pregătire a cadrelor din gospodărie, pentru educaţia şi instruirea calificată a copiilor.

Teodora Brânză, Vasile Borş, învăţători

Sursa: Gazeta raionului Criuleni” Biruitorul”, nr.87 din 19 iulie 1986, pag. 4

Despre satexceptional

istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al multor culegeri de documente de arhivă, peste 400 articole ştiinţifice publicate în multe reviste prestigioase, cum sunt " Historia", "Magazin istoric",Analele Ştiinţifice al USM, Artemis, Literatura şi Arta etc. deţine 7 portaluri în Internet, principalul şi prestigiosul fiind Secretele istoriei cu Alexandru moraru (www.mazarini.wordpress.com)
Acest articol a fost publicat în FOTOGRAFII ŞI AMINTIRI, OAMENI CELEBRI AI SATULUI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s