PRINCIPESA ILEANA-ZÂNA FAMILIEI REGALE ROMÂNEŞTI

Prințesa Ileana, o zână a familiei regale românești
  Acum mai bine de două decenii, murea într-o clinică din Youngstown, Ohio (SUA), Maica Alexandra, stareţa mânăstirii ortodoxe Ellwood City din Pennsylvania, născută principesa Ileana, fiica cea mică a reginei Maria şi a regelui Ferdinand ai României, sora regelui Carol al II-lea şi mătuşa bună a regelui Mihai I.

Prima femeie căpitan de cursă lungă din România

Din volumul în care îşi povesteşte viaţa, rezultă că era răsfăţata familiei şi foarte apreciată pentru frumseţea ei, deşi surorile mai mari au avut şansa unor căsătorii mai spectaculoase: Maria a ajuns regină a Iugoslaviei, iar Elisabeta prinţesă moştenitoare a Greciei.De cultura şi educaţia domniţei Ileana – acesta era numele sub care era răsfăţată în familie – s-a ocupat personal mama ei, regina Maria, care s-a îngrijit să înveţe sculptura cu marele Ion Jalea şi pictura cu pictorul Jean Al. Steriadi. Pasiunea tinerei domniţe nu se îndrepta însă spre arte. A îndrăgit sportul nautic: înotul şi iahtingul. A fost prima femeie din România, care a obţinut brevetul de căpitan de cursă lungă pe iaht.Succesul în sport şi desele apariţii în public l-au deranjat pe fratele ei, regele Carol al II-lea, care tocmai se instalase la tron, după lovitura de stat din iunie 1930.El i-a cerut să abandoneze sportul şi iahtingul nefiind de demnitatea rangului ei princiar. Răspunsul a venit printr-o printr-o scrisoare: „Te rog să înlături neîncrederea ce o ai în mine căci ştii cât de mult ţin la tine şi cum mă doare să te văd supărat. Fii îngăduitor, vreau să fac bine, vreau să te mulţumesc, dar sunt tânără şi greşesc fără să vreau. În orice clipă sunt gata să te servesc, fiindcă îmi eşti Rege şi apoi eşti fratele meu pe care îl iubesc atât de mult”.Repudiată de fratele ei

Regele spera să se impună printr-o confruntare în forţă, cum mai făcuse şi cu alţi membri ai familiei regale, dar, simţind că armele surorii sale sunt altele decât confruntarea, a ales să schimbe şi el strategia, îndepărtând-o pe domniţă din ţară, prin căsătorie.

Într-o vizită la Barcelona, întâmplătoare sau nu, domniţa îl întâlneşte pe arhiducele Anton de Habsburg, caracterizat chiar de ea ca fiind „un bărbat foarte frumos, înalt, blond, sportiv şi distins”.

Căsătoria a avut loc la castelul Pelișor din Sinaia, la 26 iulie 1931, iar, la scurt timp după aceea, principesa, îndrăgostită lulea, a rămas însărcinată. Atunci, pe neaşteptate, Carol al II-lea a decis că, pe pământ românesc, să nu se nască niciodată un descendent al familiei de Habsburg. Tinerii au trebuit să plece imediat în Austria.

În castelul Sonnberg, de lângă Viena, s-au născut cei şase copii ai fericitului cuplu: Ştefan, Maria, Alexandra, Dominic, Magdalena şi Elisabeta.

A găsit înţelegere la comunişti

Către sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Ileana se întoarce în ţara ei sângerândă şi se instalează în proprietatea sa, castelul Bran, loc demult îndrăgit. Aici, hotărăşte să se dedice operelor de binefacere şi reuşeşte să organizeze un spital pentru răniţi, în apropierea castelului.

Erau vremuri grele, familia regală nu dispunea de mijoace materiale, iar intrarea ruşilor în ţară punea sub semnul întrebării orice operă de binefacere.

Domniţa Ileana şi-a luat inima în dinţi şi s-a adresat comuniştilor. Cererea i-a ascultat-o Emil Bodnăraş, de la care a primit un surprinzător sprijin material, ca să-şi cotinue activitatea cu răniţii.

Inflexibil faţă de alţii, Bodnăraş a rămas impresionat de faptul că un membru al familiie regale se ocupă de binefacere, în vremuri atât de grele şi de primejdioase. A ajutat-o în funcţionarea spitalului, dar, la scurt timp după abdicarea regelui Mihai I, s-a prezentat personal la Bran, pentru a o sfătui pe prinţesă să plece repede din ţară.

A urmat exilul, mai întâi în Elveţia, apoi în Argentina, apoi în SUA. În 1954, fericita familie a divorţat. Principesa s-a recăsătorit în acelaşi an, dar, după alţi 11 ani, a divorţat din nou.

Decepţia

Lovitura de graţie pentru moralul prinţesei a fost moartea fulgerătoare a fiicei sale Maria şi a soţului acesteia, într-un accident de avion.

Decepţionată de viaţă, cea care fusese răsfăţata familiei şi admirată de întreaga ţară, a hotărât să se retragă la o mânăstire ortodoxă din America, unde şi-a sfârşit zilele ca stareţă.

În 1990, la 81 de ani, prinţesa Ileana a ţinut să mai vadă o dată România. După trecerea în nefiinţă, urmaşii ei habsburgi – cei pe care Carol al II-lea nu-i lăsa să se nască în România – s-au folosit de drepturile legitime, pentru a recăpăta castelul Bran.

Reclame

Despre satexceptional

istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al multor culegeri de documente de arhivă, peste 400 articole ştiinţifice publicate în multe reviste prestigioase, cum sunt " Historia", "Magazin istoric",Analele Ştiinţifice al USM, Artemis, Literatura şi Arta etc. deţine 7 portaluri în Internet, principalul şi prestigiosul fiind Secretele istoriei cu Alexandru moraru (www.mazarini.wordpress.com)
Acest articol a fost publicat în AŞA CUM ESTE:, INFORMAŢII INTERESANTE DIN ŢARĂ ŞI LUME. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s