IN MEMORIAM: LIDIA ANDREI MORARU

IN MEMORIAM:  LIDIA ANDREI MORARU (1932-2009)

      Lidia si Valeriu Moraru 1951   La 9 ianuarie 2009 s-a dus în lumea celor drepţi, profesoara claselor  primare, Eminentă a Invăţământului Public, excelent pedagog şi îndrumător, Lidia Andrei Moraru.Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Mama mea s-a născut în satul Măşcăuţi, judeţul Orhei(sat situate pe malul drept al râului Răut) în familia lui Andrei şi Eufrosinia(Frosea) Botezatu, fiind al treilea copil din cele 4 fiice.Surorile mamei se numeau Daria,Valentina şi mezina Alexandra(Saşa).

Părinţii mamei au fost oameni cumsecade, buni români şi buni creştini. Cele patru fete au fost botezate la Biserica din sat.Tot în acest locaş sfânt s-a păstrat şi actul de cununie(registru) a lui Andrei şi Frosea Botezatu.

Cu regret, această familie, inclusiv mama a avut o viaţă extreme de grea şi complicată. La început parcă totul mergea bine, familie ca familie, cu casă bună în centrul satului Măşcăuţi, copiii au primit studii primare româneşti.

Spre deosebire de bunica mea Frosea, care nu avea ştiinţă de carte,Andrei Botezatu, bunicul meu a fost un om cărturar(fost sergent în armata ţaristă rusă, care în mersul Primului război mondial a fost luat prizonier în Serbia, apoi în Austria, unde s-a aflat mai bine de 12 ani. În prizonierat a învăţat sârba şi germana.Adică în total cunostea 4 limbi- româna, rusa, germana şi sârba, fiind unicul poliglot din Măşcăuţi, Criuleni.Deşi Bunica nu cunoştea carte, ea era fiica unui ţăran înstărit, care la căsătoria fiicei, i-a dat ca zestre, pământul pe care l-a avut până la 1940, apoi în 1944, când URSS a ocupat Basarabia şi Bucovina de Nord, când a violat orice drept asupra proprietăţii private si au confiscat toate proprietăţile funciare.

Cu toate acestea, în documentele româneşti, în lista proprietarilor funciari pentru anul 1942 ai satului Măşcăuţi este scris:

„Botezatu Andrei (Eufrosinia)- numărul persoanelor-3. Are în posesia sa77 ari de pământ.”(vezi: Arhiva Naţională a RM, F.2069, inv.1, d.2326, f.1)

În Recesământul populaţiei satului Măşcăuţi pentru anul 1941 este înscris la numărul 673, Botezatu Andrei, 47 de ani, Măşcăuţi, Orhei, căsătorit, limba maternă-română, originea etnică- română, religie ortodoxă, ştie carte, agricultor

(vezi: Arhiva Naţională a RM, F.2069, inv.1, d.2313, f.16)

După ce în 1944 Basarabia a fost ocupată de ruşi, cele 4 domnişoare au continuat studile în şcoala sovietică, apoi pe rând au absolvit Şcoala Pedagogică din Orhei.

 Valeriu, Lidia si Alexandru Moraru 1955Multe greutăţi a avut de îndurat mama mea şi în timpul războiului şi după acesta, prin 1947, când în urma foametei organizate de autorităţile sovietice de ocupaţie, oamenilor li s-a luat ultima bucăţică de pâine.Despre acest genocid bolşevic împotriva românilor din Basarabia mama, care a fost martor ocular al evenimentelor anului 1947 mi-a povestit lucruri groaznice.La acest subiect am scris  şi publicat mai multe materiale:

„Dosarul Strict Secret 009” în săptămânalul”Glasul Naţiunii” nr.32 din 29 august 2002; „Comunismul ne-a făcut canibali!” în „Flux.Editie de vineri”, nr.4 din 14 februarie 2003; „Canibalismul provocat de sovietici” în revista”Historia”(Bucureşti), nr.4 din 2009 şi alte câteva în săptămânalul”Literatura şi Arta”.

Lidia Moraru la Scoala Pedagogica Orhei

Lipsa de alimente, haine şi încălţăminte o făceau pe mama(era studentă)să fie complexată.Printrecei care au ajutat-o să supraveţuiască a fost şi cunoscuta pictoriţă din Republica Moldova doamna Eleonora Romanescu, care în acel timp era profesoară  de artă plastică la Şcoala Pedagogică din Orhei.Acest Om Deosebit, din puţinul pe care-l avea, se împărţea cu mai multe domnişoare-studente printre care se număra şi mama.

                                                 (va urma)

                                                                       ALEXANDRU   MORARU

Despre satexceptional

istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al multor culegeri de documente de arhivă, peste 400 articole ştiinţifice publicate în multe reviste prestigioase, cum sunt " Historia", "Magazin istoric",Analele Ştiinţifice al USM, Artemis, Literatura şi Arta etc. deţine 7 portaluri în Internet, principalul şi prestigiosul fiind Secretele istoriei cu Alexandru moraru (www.mazarini.wordpress.com)
Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE DESPRE SATUL JEVRENI, FOTOGRAFII ŞI AMINTIRI, ŞCOALA ŞI CULTURA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s