CUM A RĂMAS SATUL JEVRENI FĂRĂ MUZEU

Fostul deportat Valeriu Ion Moraru(1925-1988), profesor de istorie, fiind directorul Şcolii medii din satul Jevreni, Criuleni, din contul propriului timp şi a câteva concedii a adunat cu sprijinul elevilor, părinţilor şi altor săteni un număr impunător de documente, fotografii şi obiecte şi la 8 mai 1985 s-a deschis în centrul satului un frumos muzeu de istorie a localitaţii. Acesta a fost amplasat în fosta clădire a cârmuitii kolhozului, care fusese confiscată în 1949 de la alt deportat Prichoche Burdilă, fost represat cu toată familia în Siberia. Toate  iniţiativele lui Valeriu Ion Moraru privind  inaugurarea muzeului au fost susţinute de preşedintele kolhozului de atunci Onisim Constantin Brăguţă, un excelent conducător şi un om de o cultură înaltă.

Acest depozit al istoriei locale a început să fie vizitat de elevi, săteni, turişti, oaspeţi ai satului.Soarta muzeului însă, n-a fost să fie prielnică. Clădirea i-a fost restituită până la urmă adevăratului stăpân, iar pentru transferarea muzeului în altă clădire nici Ion(Valeriu)Petru Brânză, primarul satului de atunci, nici Vasile Gheorghe Brânză, preşedintele kolhozului de atunci nu i-au dus capul, dând dovadă de o impotenţă socială totală. Această chestiune a fost tratată de ambii cu o indiferenţă strigătoare la cer, deoarece în sălile muzeului de istorie din Jevreni erau multe exponate şi fotografii despre bubeii si străbuneii lor. De la mic până la mare toţi locuitorii satului  au contribuit la acest muzeu, adunând câte o pietricică, câte un toporaş de piatră, cate o armă, mate un cartuş, câte o fotografie, etc pentru a întocmi acest muzeu…

Văzând că conducerea locală nu este în stare să soluţioneze problema cu spaţiu pentru muzeul satului Jevreni, Preşedintele Executivului Raional Criuleni a emis o Dispoziţie în care se prevedea, ca tempoar exponatele muzeului din Jevreni să fie luate la evidenţă şi păstrare de Muzeul Raional Criuleni de Istorie şi Etnografie(director Alexandru Valeriu Moraru) pentru a păstra patrimoniul satului integru. (vezi Documentul anexat):

JEVRENII DIN INIMA BASARABIEI

Cu regret însă cei doi mintioşi conducători din Jevreni (Ion P. Brânză şi Vasile Gh.Brânză au făcut o gafă şi mai mare, au călcat în picioare Dispoziţia Executivului Raional Criuleni, refuzând sa transmită exponatele la păstrare temporară la Muzeul raional. Aceşti  şmecheri au luat altă decizie, de a transmite exponatele muzeului la Şcoala medie Jevreni(director Mircea D.Znagovanu). Ţin să remarc, că şcoala activa în două schimburi şi respectiv nu putea avea posibilitate de a reyerva o incăpere câtuşi de modestă pentru exponatele muzeului. Acestea au fost duse în beciul şcolii, unde au prins mucegai şi putrezit(covoare istorice de 200 ani vechime, vestimentaţie naţională adunată cu atâta efort de Valeriu Ion Moraru, unelte din lemn şi multe altele.

Aşa a dispărut de pe faţa pământului Muzeul Satului Jevreni, Criuleni…trist dar adevărat.

                                                                                             Alexandru Moraru

Reclame

Despre satexceptional

istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al multor culegeri de documente de arhivă, peste 400 articole ştiinţifice publicate în multe reviste prestigioase, cum sunt " Historia", "Magazin istoric",Analele Ştiinţifice al USM, Artemis, Literatura şi Arta etc. deţine 7 portaluri în Internet, principalul şi prestigiosul fiind Secretele istoriei cu Alexandru moraru (www.mazarini.wordpress.com)
Acest articol a fost publicat în AŞA CUM ESTE:, FOTOGRAFII ŞI AMINTIRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la CUM A RĂMAS SATUL JEVRENI FĂRĂ MUZEU

  1. Pingback: CUM A RĂMAS SATUL JEVRENI FĂRĂ MUZEU | Secretele istoriei cu Alexandru Moraru

  2. jiji zice:

    trebuiau scalpati si arsi pe rug

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s