UN JEVRINEAN-AUTOR DE CARTE: ALEXANDRU MORARU

Coperta_Garda de fier_A3_FF1

Zilele trecute la Chişinău a mai apărut o carte semnată de istoricul-arhivist şi publicist Alexandru Moraru (împreună cu bunul sau prieten Benedict Ciubotaru)

Iată ce scrie pământeanul nostru în „Cuvânt înainte” la acest volum masiv de documente inedite:

                                       CUVÂNT ÎNAINTE

              În memoria  legionarilor care şi-au iubit Patria, au muncit, luptat pentru prosperarea ei şi au fost răsplătiţi cu moartea.                                                                               

Volumul (I) de faţă, conceput  ca o lucrare istorico-arhivistică (în două volume)  la restabilirea adevărului istoric depăşeşte limitele unei colecţii obişnuite de documente din motiv că acesta din start devine un instrument de lucru pentru istorici, cercetători ştiinţifici, savanţi, politologi, jurişti, sociologi, oameni politici,etc.

Suntem cu speranţa, că această carte va deveni o lucrare de referinţă, dacă ţinem cont de încărcătura informaţională şi ştiinţifică a documentelor cuprinse în culegerea de faţă dar şi cronologia mişcării legionare şi bibliografia acesteia, considerate de noi importante şi adunate de noi din diferite surse.

Documentele au fost depistate din dosarele Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, preponderent fondurile arhivistice ale poliţiei, jandarmeriei şi siguranţei române, primăriilor, preturilor şi altor instituţii ale Ţării; tot aici, la sfârşitul colecţiei au fost incluse şi câteva documente sovietice, din fondul arhivistic al Procuraturii RSSMoldoveneşti şi traduse din limba rusă.Sub această copertă aveţi 300 de documente de arhivă, în majoritate inedite şi apar în premieră absolută. Am încercat sa ordonăm documentele din punct de vedere cronologic, dar nu am izbutit să facem acest lucru pe tot parcursul, deoarece sunt documente îngrijite prost de funcţionarii care le-au elaborat şi unele din ele nu conţin lucrurile elementare pe care trebuie să le aibă un document : numărul de înregistrare, data, luna, anul, destinatarul şi autorul scrisorii. Mai mult decât atât, cu regret în unele documente sunt  schimonosite denumirile localităţilor sau numele celor despre care este vorba în scrisoare.Am considerat de cuviinţă, să  lăsăm respectivele documente exact conform originalului.

  Considerăm, că mişcarea legionară nu a fost o mişcare fascistă, nazistă sau de dreapta: ea nu se înscrie în asemenea clasificări, nesatisfăcînd criteriile vreunei asemenea clasificări. Mai mult chiar, legionarii refugiaţi după „rebeliune” în Germania nazistă au fost îndată arestaţi şi internaţi în lagărul de concentrare de la Buchenwald. De factură nazistă a fost formaţiunea cuzistă – PNC-LANC.

Mişcarea legionară a fost o mişcare de eliberare naţională a poporului român de sub ocupaţia puterilor străine. Dat fiind că ea era o mişcare autentică de eliberare naţională, în virtutea acestei esenţe a ei, ea era o mişcare anti-sistem.

 

Adică ea nu se înscria în nici un fel de clasificări, sistematizări, fiind principialmente neintegrabilă în sistemul politic, moral, economic, social al statului „român” şi a societăţii acestuia. Tocmai de aceea, după ce statul „român” s-a convins în urma mai multor încercări de a-şi integra mişcarea, el a respins-o ca pe un corp principialmente străin lui. Şi a făcut totul să o nimicească.

Şi încă ceva.Mişcarea legionară era formată din oameni în majoritatea lor covârşitoare absolut sinceri care şi-au asumat jertfa vieţii lor pentru a obţine eliberarea neamului lor.

Cu regret, ideologia comunistă, sionistă, a făcut un efort major începând cu anii 30 ai secolului trecut şi până în prezent pentru a ascunde adevărul despre legionari şi a falsifica istoria mişcării legionare.Documentele de faţă mărturisesc că legionarii au fost mereu ţinuţi în vizorul poliţiei fiind consideraţi drept criminali, bandiţi şi infractori.

 Pentru a da o ripostă acestor minciuni  şi aberaţii, venim în faţa Dvs. cu aceste documente de arhivă, care crează posibilitatea cititorului de a-şi face propria concluzie vis-a-vis de acest subiect direct de la sursă.

                                                                    Alexandru Moraru

                                                           

Anunțuri

Despre satexceptional

istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al multor culegeri de documente de arhivă, peste 400 articole ştiinţifice publicate în multe reviste prestigioase, cum sunt " Historia", "Magazin istoric",Analele Ştiinţifice al USM, Artemis, Literatura şi Arta etc. deţine 7 portaluri în Internet, principalul şi prestigiosul fiind Secretele istoriei cu Alexandru moraru (www.mazarini.wordpress.com)
Acest articol a fost publicat în ISTORIE ŞI ETNOGRAFIE, UN JEVRINEAN LA.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s