SATUL JEVRENI ȘI LOCALITĂȚILE VECINE ÎN ANII 1812-1813

CRONICA PROTESTELOR  ȘI  REVENDECĂRILOR   POPULAȚIEI  DIN JEVRENI, RĂCULEȘTI,  MĂȘCĂUȚI  ȘI ALTE SATE DIN JUR 1812-1813

După războiul ruso-turc din 1806-1812, Basarabia a fost ocupată de Imperiul Rus, inclusiv desigur și teritoriul județului Orhei.

Vă punem la dispoziție câteva documente  de arhivă depistate de mine în Arhiva Națională a Republicii Moldova despre atrocitățile și crimele făcute de militarii și funcționarii țariști în județul Orhei, inclusiv în satul meu de baștină- Jevreni și satele vecine.

 

Țăranii din satul Jăvreni, ocolul Răutului de Jos, ținutul Orhei, în plângerea adresată guvernatorului civil al Basarabiei scriu că au transportat pentru stațiile poștale 4 kg de orz, iar pentru serdar au transportat la Chișinău fân, fără a fi remunerați.În Chișinău ei au fost impuși să care piatră, ”…dar au scăpat prin fugă”.

(Arhiva Națională a RM, F.2, inv. 1, d. 115, f. 7)

Țăranii din satul Răculești, ocolul Răutului de Jos, ținutul Orhei, se plâng guvernatorului civil al Basarabiei că, fără a fi remunerați, au transportat pentru stațiile poștale 6 kg de orz  și că asigură în permanență Serdăria cu rachiu. (tot acolo, f. 6)

Țăranii din satul Mășcăuți, ocolul Răutului de Jos, ținutul Orhei se plâng guvernatorului civil al Basarabiei că de la ei a fost încasat sulgiul în sumă de 252 de lei, că pentru stațiile poștale  au expediat  25 kg de orz, fără a fi remunerați, iar pentru serdarul Krupenski au transportat cu căruțele lor sin satul Pohrebeni în satul Păhărniceni 8 căruțe cu grâu, iar din satul Mășcăuți în satul Budești- 10 kg de grâu” …pe care l-au semănat , fără însă a li se plăti”. (tot acolo, f. 6 v)

Țăranii din satul Cruglic, ocolul Răutului de Jos, ținutul Orhei, în număr de 17 familii , plângerea adresată  guvernatorului civil al Basarabiei se plâng că , fiind scutelnici au achitat sulgiul în sumă de 60 de lei și au transportat pentru stațiile poștale 4 kg de orz, fără a fi remunerați. Mai mult decât atât, au plătit pe parcursul anului 408 lei și au cosit 6 fălci de fân. (O falce este egală cu suprafața de fân cosită într-o zi. Adică în total 6 zile muncă- Al. M)

Țăranii din satul Ohrincea , ocolul Răutului de Jos, ținutul Orhei se plâng guvernatorului civil al Basarabiei  că au achitat sulgiul în sumă de 180 de lei și au transportat pentru stațiile poștale 8 kg de orz, fără a fi remunerați. (tot acolo, f. 7)

Țăranii din satul Bălășești, ocolul Răutului de Jos, ținutul Orhei, se plâng guvernatorului civil al Basarabiei că au achitat sulgiul în sumă de 40 de lei și fără a fi remunerați, au transportat pentru stațiile poștale 3 kg de orz. (tot acolo, f.7)

Alexandru MORARU, istoric- arhivist, publicist

NOTĂ: Pentru persoanele cointeresate de material, străduiți-vă  să fiți corecți și dacă copiați și utilizați materialele mele de arhivă, faceți trimitere  la articolul meu și nu la dosarul de arhivă, pe care Dvs. nici nu l-ați văzut în ochi. Eu pot să dovedesc  că am lucrat cu dosarele de arhivă, Dvs. – nu! Cu tot respectul, nu mă faceți să dovedesc că ați comis un furt intelectual.

Despre satexceptional

istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al multor culegeri de documente de arhivă, peste 400 articole ştiinţifice publicate în multe reviste prestigioase, cum sunt " Historia", "Magazin istoric",Analele Ştiinţifice al USM, Artemis, Literatura şi Arta etc. deţine 7 portaluri în Internet, principalul şi prestigiosul fiind Secretele istoriei cu Alexandru moraru (www.mazarini.wordpress.com)
Acest articol a fost publicat în ARTICOLE ŞI SCHIŢE, AŞA CUM ESTE:, DOCUMENTE DESPRE SATUL JEVRENI, ISTORIA NOASTRĂ, ISTORIE ŞI ETNOGRAFIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s