Distinsul pictor și scriitor a dăruit Bibliotecii Centrale „Hasdeu” din Chișinău și personal istoricului arhivist și publicist Alexandru Moraru câte un exemplar al acestei importante hărți istorice. Exemplarul său, istoricul a hotărât să-l doneze Muzeului Raional de istorie și etnografie din Criuleni, instituție intemeiată de domnia sa, la care a fost și director un deceniu întreg.


Câteva zile în urmă, la Biblioteca Centrală„Hasdeu” a venit un vechi prieten de-al meu, dar și a bibliotecii noastre, cunoscutul pictor, publicist, scriitor Sava Mihailicenco. Deși pe mine este greu să mă miri cu ceva, dar maestrul pensulei și a scrisului a izbutit să facă acest lucru cu desăvârșire.
Domnia sa, ca de fiecare dată a venit cu o surpriză informațională, cred eu de excepție. Mai în scurt, domnul Sava Mihailicenco are un fecior jurist, stabilit în Londra din Marea Britanie de mai mulți ani. Cunoscutul pictor, dar și tată l-a însărcinat pe fiul său, domnul Virgiliu ca acesta să caute în arhive, în biblioteci hărți vechi la subiectul Moldova și Țara Românească.
Feciorul, fiind un bun copil, chiar dacă în prezent este un un bărbat în toată legea, un domn adevărat a îndeplinit rugămintea tatălui său(un mare patriot, îndrăgostit de istorie și Neam-Al.M) și a depistat în Biblioteca Britanică din Londra o hartă interesantă a Moldovei din timpul lui Dimitrie Cantemir.
Cu permisiunea autorităților britanice, harta este retipărită cu prilejul împlinirii în anul 2023, a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir și 300 de ani de la trecerea lui în neființă. Este pentru prima dată când harta Moldovei a lui Dimitrie Cantemir se retipărește având dimensiunile reale ale variantei olandeze din 1737.
Domnul Sava Mihailicenco a donat Bibliotecii Centrale a BM„B.P.Hasdeu” un exemplar al acestei hărți unicale, lăsând pe verso o frumoasă dedicație cu autograf. Împreună cu celebra hartă, domnia sa ne-a dăruit și un pliant frumos semnat de istoricul Dinu Poștarencu despre istoricul acestei hărți.
De azi, Biblioteca Centrală are în fondul său cartografic și harta Moldovei lui Dimitrie Cantemir în dimensiunile adevărate, conform originalului, care se păstrează la Londra.
Nu rămâne decât, ca prin acest intermediu să mulțumim disinsului pictor și publicist pentru acest gest remarcabil și dar greu de prețuit. Să ne trăiți La Mulți Ani domnule Sava Mihailicenco!
Alexandru Moraru, istoric, arhivist, publicist și șef serviciu Biblioteca Centrală „Hasdeu”Reclame